Paintball Akadémia télen is

2016 Nov 30

Miért akasztanád szögre a paintball markeredet, ha leesik az első hó? Helyette inkább készülj fel a zord időjárásra, és hódolj a sportnak a téli időszakban is! Jegyzetfüzeteket és AYCM kártyákat elő!

A lövedékek, markerek és felszerelések kicsit másképp működnek ilyenkor, mint a kellemes 20 fokban vagy akár a nyári kánikulában. Amikor a hőmérséklet alacsony, ez a héj törékenyebbé válik, annyira törékennyé, hogy akár a csövedben, táradban is összetörhet még mielőtt kilőnéd. Ezért a festéket amíg lehet, érdemes fűtött helyen tartanod (pl.: a kocsidban, vagy hűtőtáskában, amibe kellemes meleget csinálsz), és csak annyit magaddal vinned 1-1 körre, amennyit muszáj. Ha kartonszám viszed a hátadon a festékgolyókat, azzal csak növeled az esélyét, hogy túl törékennyé válnak és nem fogod tudni őket rendesen kilőni. Ha a tubetartódat két réteg ruhád közé veszed fel, az szintén segíti, hogy ne hűljön ki túl hamar a festéklövedék a hátadon.

Nyugi, senki nem fog a fagyott golyókkal szitává lőni. Ez ugyanis csupán egy tévhit.  A festékgolyó összetevői között van a glicerin is, ami az autókban használatos fagyállók egyik alapanyaga. Szóval ahhoz Szibériába kell menned, hogy megfagyjon a golyó.Több festékgyártó is kínál speciálisan téli időjárásra kifejlesztett festékeket. Ezeknek a festékgolyóknak keményebb a héja és téli formulával töltik meg őket, ami jobban ellenáll a hidegnek. Érdemes télre ilyen lövedékeket használni, mert kicsit ugyan drágábbak, de megéri ráfizetni azt a 10-15%-ot.

Még valami. A CO2 palackodat felejtsd el. 10 fok alatt ugyanis a hideg miatt megbízhatatlanná válik:  a CO2 másképp viselkedik, lassabban alakul gázzá és a fél-automata önfelhúzó markerek nem működnek megfelelően. Ilyenkor adják ki azt a jellegzetes géppuska szerű hangot. A markered a folyékony szén-dioxidtól lefagyhat és nagy fehér füstöt lő ki a csőből.

Ami a maszkokat illeti, használj páramentes lencsével felszerelt paintball maszkot! Bár nyáron is ajánlott, télen szinte kötelező használni. A hidegben a párásodás problémája még inkább előjön (gondolj csak az autód szélvédőjére), ezt meg tudod akadályozni azzal, ha dupla rétegű lencséjű, páramentes maszkot használsz.

Az sem árt, ha rétegesen öltözködsz.  Amíg mozogsz, paintballozol, kimelegszel, de amikor megállsz, elkezdesz lehűlni. Ezért érdemes 1-2 plusz réteg ruhát magaddal vinned a játékok szüneteire. Ne feledkezz meg a vastag zokniről, komplett váltóruháról, sapkáról, sálról és váltócipőről se!

A csőkihúzód se felejtsd otthon. Még akkor is érhetnek meglepetések, ha a markered nyáron sosem törte a festéket. Mivel a meleg szobából elhozott a festékgolyó hőmérséklete játék alatt folyamatosan csökken, ezért könnyen lehet, hogy a meccs elején vígan lövöd a festéket, de a játék második felében elkezd törni a csőben. Ha pedig a törés beindul, csak remélheted, hogy egy öntisztító sorozattal kijön a csőből a betört festék. Ennél sokkal biztosabb megoldás a csőkihúzó.

A játék alatt is pótold a folyadékot, és igyál sokat. Hidegben is könnyen dehidratálódhatsz, ráadásul egy meleg tea vagy leves nemcsak a szervezeted vízellátásán, hanem a felmelegedésben is segít.  

 

Ha bővebben olvasnál a paintball-ról, az alábbi linken megtehetitek:

http://paintballakademia.hu