A Volt egy szer program kiemelt támogatója az All You Can Move

2016 May 06

Egy SZER volt, hol nem volt…

 

Kábítószer. Talán az egyik legnegatívabb töltetű szó, aminek már csak a hallatán is elborzad az ember. Egy szülő különösen. Végigfut azonnal az agyán, hogy vajon ő mit tenne, ha kiderülne, hogy gyermeke tiltott szerhez nyúlt, esetleg rendszeresen drogozik. A félelmük jogos, de sajnos általában a félelem szintjén meg is reked a dolog. A 16 éves diákok közel 29 százaléka fogyasztott már valamilyen visszaélésre alkalmas szert élete során. (Elekes 2012; Nemzeti Drog Fókuszpont 2012). Az arány évről évre nő, az életkor pedig egyre csökken. Miért nyúl egy fiatal droghoz?

Az okokat a szakirodalom helyett inkább ők, az érintettek sorolják fel: kíváncsiság, kalandvágy, lázadás, a felnőttektől, a valóságtól történő eltávolodás, menekülés a családi, iskolai problémák, megoldatlan konfliktusok elől, kortársak rábeszélése, unalom, önbizalom hiányának pótlása; önigazolás, új közösségbe történő bekerülés érdekében. A hosszú felsorolásból kiderül, a probléma komplexebb, mint ahogy azt sokan gondolják, és talán a megelőzésen kellene, hogy a legyen a hangsúly itt is. Épp erre irányul az a projekt, amit a Nyírő Gyula Kórház OPAI Drogambulancia és Prevenciós Központja a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Kreatív Technológia Laborjával közösen indított el április 20-án. A „Volt Egy Szer” elnevezésű program egy újfajta megközelítéssel, okostelefon és weboldal használatával próbálja csökkenteni a fenti számokat és megelőzni a droghasználatot. A projekt vezetője, Dr. Kapitány-Fövény Máté szerint a weben-és okostelefonon keresztül történő tájékoztatás és segítség sokkal könnyebben ér célba és sok szempontból hatásosabb, mint a személyes prevenció. Kár volna kihasználatlanul hagyni hát a technika vívmányait a drogmegelőzés terén is. A telefonos applikáció és a weboldal segítségével, olyan fiatalokat is el lehet érni, akik egyébként nem találkoznak ilyen kezdeményezéssel, vagy nem keresnek szakmai segítséget, mert félnek, hogy kitudódik a problémájuk, amit ők feltehetően nem is problémaként kezelnek első körben. A tudás hiányában inkább csak sodródnak, sokszor oda, ahonnan már nagyon nehéz visszatérni. A drogokkal, legális és illegális szerekkel az a legnagyobb baj, a romboláson kívül, amit a testben okoznak, hogy általuk egy mesterségesen előidézett tudatszint emelkedés lép fel, amelyet lelki síkon nem tud a használó feldolgozni. A természet törvénye szerint, amiért nem dolgozol meg, nem igazán a tiéd. A szerhasználat során, lelki síkon egy deficit keletkezik. Egy olyan szakadék, amelyet nem tudsz józanul megugrani (Dr. David R. Hawkins 2006). A hiány depresszió formájában le is csapódik, ami viszont nem egy kellemes állapot. Enyhíteni kell.

A tudatosság hiánya miatt ez egy újabb adaggal, esetleg más szerekkel történik. Pedig lenne más lehetőség dr. Mihalik Zsuzsa, az ALL YOU CAN MOVE tulajdonosa szerint is, aki sportolási lehetőség biztosításával támogatja a „Volt Egy Szer” projektet. A sport hatására bizonyítottan emelkedik a tudatszint és a boldogságért felelős hormonok is termelődnek szép számmal, segítve ezzel a depresszió leküzdését. A Humánpolitika.com és az AYCM közös kutatásából kiderül, hogy a rendszeres sport tudatos életvitellel párosul, ami a megelőzés tekintetében kulcsfontosságú. A projekt ötletgazdáinak is az egyik fő célja az egészségtudatos magatartásra való nevelés és általánosságban egy tudatosabb hozzáállás, ami a drogok veszélyeit és a prevenciót illeti, mind gyermek, mind szülő részéről. Az anonim, fiatalos jelleg teszi vonzóvá a virtuális támogatást, amely 24 órában érhető el a kamaszok számára. Képregénnyel, kvízzel, „szer lexikonnal” és „elváltozásokk” menüponttal operálnak a megalkotók, melynek hatékonyságát méri is majd a Nyírő Gyula Kórház-OPAI és az ELTE PPK Pszichológiai Intézete. A weboldal egyik része gyermekeknek, másik része a szülőknek ad segítséget, hogy közösen, a legkisebb veszteséggel, még időben ki tudjanak lépni a drog ördögi köréből.

 

http://voltegyszer.com/

https://www.facebook.com/Volt-Egy-Szer-478167832355143/?fref=ts